Zamanını da sonrasını da aydınlatan, Anadolu evliyaları içinde en çok sevilenlerden, en çok ziyaret edilenlerden birisi olan Koyunbaba’nın türbesi ve tekkesi, Koyunbaba adına vakfedilen bir tepecik üstüne yapılmıştır.
“Sekizgen planlı türbede, külahlı ana hacime, önden iki bölümlü, revaklı bir giriş bölümü eklenmiştir. Tepede yer alan yapı büyük bir bahçe içinde, kenara yerleştirilmiştir. Bahçenin iki renkli kapısı üzerinde iki satırlık bir yazı bulunur. Kapının segmet kemerini oluşturan kilit taşlardan yukarıda, katmerli bir çiçeği andıran gül bezek işlenmiştir.
Zamanında, türbeden başka 33 odalı bir imaretin, zengin vakıflarla beslemiş binlerce dönüm araziye sahip olduğu bilinmektedir.
“Evliya Çelebi (Seyahatname C.III,Sh.179..) Bu şehrin batı tarafında Bektaşilerin Şeyhi gömülüdür.
Bütün dünyanı ziyaret yeri, evliyanın umdesi, asfiyaların zübdesi, Şeyh Hazredi Koyunbaba; bizzat Hacı Bektaş’ın halifesidir. Burada defnedilmiştir.”
“ Sonra , Sultan Beyazıd Veli ,, Koyunbaba’ Kadir gecesinde görüp , vaziyeti üzerine bir yüksek kubbe, bir camii şerif, şanlı dervişler için bir meydan , bir yemek ve ziyafet evi , konuklar için bir misafirhane, birçok odalı mutfak, kiler yaptırmış, bu hayır binaları baştan başa kurşunla örttürülmüştür."
Bahçenin giriş kapısındaki mermer yazıtta:
“Koyunbaba Hazretleri’nin Türbesi yapılarak onurlandırdı.
Tarihci bu kutsal yapı için, Öğrenciler Şeyhi’nin tarihini söyledi.”
Asıl yazıt Çorum Müzesindedir. 25 Muharrem 873 H. (1468 M.) de öldüğü ve 874 H.(1469 M.)’de türbenin yapıldığı belirtilir.
© 2022 - Osmancık Belediyesi - Bilgi İşlem Birimi
© 2022 - Osmancık Belediyesi - Bilgi İşlem Birimi