Koca Mehmet Paşa’nın Osmancık’ta yaptırdığı iki hamamdan günümüze kalmış olanıdır. XV. y.y yapısıdır. Yazıtı yoktur.
Gündüz kadınlar, gece erkeklere açık olup, işlevini sürdürmektedir. Kuzeyde yer alan soyunmalığın, yüksek duvarlar üstünde yükselen kubbeli kuruluşu, yapıya dıştan görkemli bir görünüş vermiştir. Yalın duvarlar, kubbeler ve tüm örtü bugün beton bir kabukla kaplanmıştır. Böylece özgün duvar kuruluşu, yalnızca, yer yer dökülen sıvalarla açığa çıkmış kısımlardan görünebilmektedir.
geçişte kromp kullanılmıştır. Kuzey ve doğu duvarları boyunca sekiler uzanmaktadır. Güney tarafa sonradan atılmış bir duvar, soyunmalığın güneyini iki katlı duruma getirmiştir. Alttaki düz tavanlı bölüm, helâlara ayrılmış, üst katta ise, ahşap bir yapı ile soyunma hücreleri oluşturulmuştur. Helâlara ayrılan dar koridorun ortasından ılıklığa geçilmektedir.
Üç parçalı ılıklıkta, hacımlar kubbelerle örtülüdür. Yan odaların duvarlarında kurnalar vardır. Çapları 2,5 m. ye yakın kubbeler, ortada ve doğuda pandantiflere oturtulur. Batıdakinde ise, yanlarında üç dilimli kemerciklerle çevrilmiş, parçalı trompların geçiş öğesi olduğu kadar, buhar dağılımında da dengeyi sağlayıcıdırlar.
© 2022 - Osmancık Belediyesi - Bilgi İşlem Birimi
© 2022 - Osmancık Belediyesi - Bilgi İşlem Birimi